De beste raamdecoratie voor jou

Raamdecoratie is een lastig iets, het bepaalt namelijk niet alleen de lichtinval, maar ook de sfeer. En er bestaan ook nog een heel veel verschillende stijlen, waardoor de keuze nog moeilijker wordt. Ga je voor een kant-en-klaar gordijn, of laat je er een op maat maken? En welke stijl past het beste bij jou? Om hierachter te komen, moet je met een paar dingen rekening houden. 

Wat is de functie?

Het is belangrijk om te bepalen wat de functie van de raambekleding in de ruimte moet zijn. In de woonkamer heeft raambekleding namelijk een andere functie dan in de slaapkamer. Het is dus belangrijk om te weten wat je zoekt. Ga je voor volledige verduistering, of wil je nog wat licht doorlaten? Misschien wil je wel meerdere opties hebben en zoek je dus raambekleding die kan verduisteren maar ook op andere momenten licht kan doorlaten.

Wat past bij het interieur?

Je raamdecoratie moet natuurlijk ook passen bij de rest van je inrichting. Heb je namelijk een modern interieur, dan passen lange, zware, stoffen gordijnen natuurlijk niet zo goed! En ook moet je kijken naar de ruimte die de raambekleding gaat innemen. Is het mooi als de raambekleding tot aan de vloer reikt of dat het juist net over het raam hangt? En ga je voor de standaard stoffen gordijnen, of kies je juist houten jaloezieën? 

Maatwerk of niet?

Vervolgens moet je ook goed naar de afmetingen van de ramen kijken. In sommige woningen zijn namelijk ramen geplaatst met standaard afmetingen. Maar in zelfgebouwde woningen of woningen met een aanbouw kunnen de afmetingen van de ramen wat afwijken. Hier moet je dus goed rekening mee houden, want het kan dan zomaar zijn dat je jouw raamdecoratie op maat moet laten maken.