Hoe maak ik het perfecte verlichtingsplan voor mijn huis?

Het kiezen van de juiste verlichting voor in je woning kan nog best een opgave zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om uit te kiezen. Een verlichtingsplan kan je inzicht geven in de lichtbehoefte en de functie die een lamp moet vervullen. Met de informatie uit het verlichtingsplan kan je op zoek gaan naar de verlichting die perfect bij jou past. Een verlichtingsplan maken kost wat tijd, maar helpt je wel een hoop met het kiezen van de perfecte verlichting. In dit blog lees je tips die jou gaan helpen bij het maken van een verlichtingsplan.

Stap 1: Maak een plattegrond

Voordat je echt gaat beginnen is het goed om een plattegrond te maken van de ruimte waar je verlichting wilt. Pak een vel papier en maak een schets van je woning. Het is belangrijk om ook ramen, deuren, schilderijen, meubelen en andere zaken mee te nemen op je plattegrond. Zo heb je een duidelijk beeld van heel je woning en kan je bepalen op basis van je interieur waar er verlichting moet komen. 

Stap 2: Functies verlichting

Nu je plattegrond af is, is het tijd om na te gaan denken over de functionele aspecten die de verlichting moet bezitten. In de keuken is het handig om goede verlichting te hebben, voor als je aan het koken bent. In tegenstelling tot de woonkamer is goede verlichting geen must. Voor de sfeer is felle verlichting niet mooi, dan kan je beter voor sfeerverlichting kiezen. Een bepaalde ruimte kan ook meerdere functies hebben. Noteer op de plattegrond welke functie(s) de verlichting per ruimte moet hebben. 

Stap 3: Aangeven lichtcirkels

Je hebt nu voor jezelf bepaald wat voor verlichting je zoekt per ruimte, maar nu moet je nog aangegeven waar het licht precies op moet schijnen. Dit kun je het beste aangeven met lichtcirkels. Met lichtcirkels kun je specifieke plekken aangeven die verlicht moeten worden. Het soort verlichting dat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de lichtcirkel. Het is het makkelijkst om de lichtcirkels te voorzien van een nummer.

Stap 4: Soort verlichting

Nu je duidelijk hebt waar je de verlichting wilt hebben en wat de functie van het licht is, is het tijd om te gaan bepalen wat voor soort verlichting je wilt. Je hebt in de vorige stap iedere lichtcirkel voorzien van een nummer, nu is het tijd om per nummer te gaan bepalen wat voor type lamp je zoekt. 

Stap 5: Kiezen van lampen

Als het goed is, heb je flink wat gebrainstormd en heb je heel wat informatie op papier gezet. Je weet nu precies wat voor soort lamp je zoekt en waar de lamp moet komen. Nu het is tijd voor de allerlaatste stap, namelijk het gaan uitkiezen van de lampen. Er zijn een hele hoop lampen te koop, dus opties genoeg. Nu alleen nog de lampen uitkiezen die perfect bij jouw interieur passen.