Wat werkte het beste wanneer het warm is, het raam open of juist dicht?

Om de eeuwige discussie op te lossen zijn wij op zoek gegaan naar wat het beste is voor jouw huis of kantoor. Want moeten we vertrouwen op de klimaatbeheersing of gaan we voor een koel briesje van buiten?

Met airconditioning: ramen gesloten

Als je airconditioning in je huis of kantoor hebt is het verstandig om de ramen gesloten te houden. De airconditioning zorgt ervoor dat externe omstandigheden geen invloed meer hebben op het binnenklimaat. 

Gebouwen die airconditioning hebben worden dan ook zo ontworpen dat er niet eens ramen zijn die open kunnen. Dit zou de werking van de airco teniet doen. Natuurlijk zijn er ook gebouwen met airconditioning die later is ingebouwd waar de ramen wel open kunnen, maar ook daar moeten de ramen dicht blijven.

De warmte trekt naar binnen

Wanneer het een warme dag dreigt te worden kunnen collega’s ‘s ochtends de ramen al open zetten. Als je de ramen open zet, wordt de warme lucht van buiten naar binnen getrokken en dan wordt het alleen maar warmer achter je bureau.

Schaduw

De beste manier is om schaduw te creëren, doe bijvoorbeeld de blinds naar beneden. Voor gebouwen met of zonder airconditioning wordt aanbevolen om de ramen gesloten te houden.

Tip

Het beste is om ‘s ochtends de ramen te sluiten en ‘s avonds de ramen weer open te zetten. Een bijkomend nadeel hiervan is dat de lucht tussen de ramen en de gordijnen nog steeds warm wordt.