Hoe deel ik mijn droomkeuken in?

Ben jij een huis aan het bouwen en ontbreekt de keuken nog of wil je een andere keuken in je huis? Dan moet je vooraf goed nadenken wat je precies voor keuken wilt. Een keuken moet niet alleen mooi zijn voor het oog, maar ook praktisch. In dit blog lees je verschillende tips om jouw ideale keuken ontwerpen. 

De indeling van je keuken

Bij het indelen van een keuken is een praktische indeling van belang. Je wil voorkomen dat je de gasfornuis toch aan de andere kant van de keuken had geplaatst, nadat de hele keuken al af is. Een praktische keuken bestaat uit 5 delen.

Afval- en spoelbak

Het eerste onderdeel is de ruimte voor het afval en de spoelbak. In deze ruimte wordt de afwas gedaan en ruim jij je afval op. Het meeste ideale is om de spoelbak en de afvalbak  tussen het fornuis en de opbergruimte te plaatsen. Hierdoor kun je makkelijk bij je opbergruimte, maar is het gasfornuis ook dicht bij.

Werkblad

Het tweede onderdeel is het werkblad. Op het werkblad kan je alles voorbereiden. Het meeste praktische is daarom ook om de opbergruimtes rondom het werkblad in te delen. Zo kun je makkelijk bij al je bakjes en snijgerei. Het werkblad kan het beste geplaatst worden tussen de spoelbak en het fornuis.

Fornuis en oven

Het belangrijkste onderdeel van de keuken, het fornuis. Bij het inrichten van je keuken is het handig om de potten pannen zo dicht mogelijk bij het fornuis te plaatsen. Op deze manier kan je er makkelijk bij en heb je alles bij de hand. Indien je een oven in de keuken wilt, is het fijn om de oven ook zo dicht mogelijk bij het fornuis te plaatsen. De ideale plek voor het fornuis is naast je werkblad.

Koelkast

Het een na laatste onderdeel is de koelkast. De koelkast wordt dagelijks erg vaak gebruikt. Daarom is het fijn om de koelkast op een handige plaats in te delen. Bij het inrichten van de keuken zorg je ervoor dat de koelkast zich dicht bij het fornuis bevindt.

Opbergruimtes

Het laatste onderdeel van de keuken zijn de opbergruimtes. De opbergruimtes bevatten producten en spullen die je niet al te vaak nodig hebt. Daarom hoeven je opbergruimtes geen centrale plek in de keuken te hebben. Houdt wel rekening met het feit dat je opbergruimtes veruit de meeste ruimte in beslag neemt.