Ongedierte in je tuin voorkomen: hoe doe je dat?

Je tuin is dé plek voor ontspanning en plezier en dan vooral in de zomer, als de barbecue weer uit de schuur kan worden gehaald, als het zwembadje weer mag worden opgeblazen voor de kids of als je romantisch met je partner op het terras wilt dineren. Je huivert dan ook bij de gedachte dat je in je tuin ooit op ongedierte kunt stuiten, of erger nog: dat het ongedierte alle pret komt verstoren. Goed nieuws: je kunt dit voorkomen en wel als volgt…

Knaagdieren in je tuin voorkomen

Muizen en ratten kunnen we gerust tot de knaagdieren rekenen, want knagen is immers hun ‘core business’. Ze knagen niet alleen om zich te voeden, maar ook om hun tanden op lengte te houden. Knaagschade in je tuin (en in je huis!) voorkom je dan ook als volgt:

  1. Werp geen huishoudelijk afval in je tuin.
  2. Vogelvoer in je tuin? Prima, maar zorg ervoor dat knaagdieren er niet bij kunnen.
  3. Dicht zoveel mogelijk gaten in heggen en hekken. 
  4. Ruim tuinafval zo snel mogelijk op, anders kunnen de diertjes zich erin nestelen.
  5. Raap gevallen fruit snel op. Muizen en ratten zijn er gek op!

Muggen beperken in je tuin

Tja, de muggen. Iedere zomer zijn ze er weer en dat is op zijn zachtst gezegd zeer vervelend, zeker als je allergisch bent voor insectenbeten. Beperk het aantal muggen door stilstaand water in je tuin te verwijderen. Muggen leggen namelijk graag broedplaatsen aan in door de zon opgewarmd, vuil water dat niet beweegt. Valt er even wat regen in emmers, plantenbakken of andere containers? Giet ze snel leeg, dan ben je de muggen voor.

Wespen voorkomen in je tuin

Heb je geen last van muggen, dan op zijn minst toch wel van wespen. Want ook die vinden iedere zomer weer hun weg naar tuinen, parken en andere plekken waar mensen graag vertoeven. Hoe je wespen in je eigen tuin voorkomt? Controleer in het voorjaar op beginnende wespennesten en laat ze meteen verwijderen. Check ook bomen, dakranden en eventuele tuinhuisjes of schuurtjes. Bekijk ook even de zolder, want wespen bouwen daar ook graag nesten.

Tadaaa, tuin zonder ongedierte!

Geen wespen die in je barbecuesauzen verdrinken. Geen muggen die je kinderen genadeloos prikken. Geen muizen of ratten die aan je kostbare planten komen knagen. Hopelijk hebben onze tips deze resultaten opgeleverd. Jouw ongediertevrije tuin is een feit en je kunt niet wachten tot de (volgende) zomer weer begint!