Tips voor het kiezen van nieuwe meubels

Nu je een huis of appartement hebt gekocht is het tijd voor de volgende stap het inrichten van je huis. Je huis krijgt een likje verf en nieuwe meubels. Maar hoe vind ik nu meubilair dat goed bij mij past? Het kiezen van meubilair is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit blog lees je verschillende tips voor het kiezen van meubels die goed bij het huis en jezelf passen.

Meten is weten

De eerste stap in het proces is het opmeten van de ruimtes in je huis. Als je weet hoe groot elke ruimte is kun je bepalen of je meubels uit je vorige woning houdt of juist opnieuw gaat kopen. Een grote hoekbank in een kleine woonkamer is niet ideaal. Kijk ook naar wat past in de woning en wat goed staat. Iedere centimeter in je huis kan gebruikt of benut worden. Wanneer duidelijk is hoe groot de ruimtes zijn waar mee je gaat werken kan je de functies van de ruimtes bepalen en kijken wat er mogelijk is. 

Bepaal je interieurstijl 

Een verkeerd interieurstijl bestaat niet, maar dit betekent niet dat alles super goed samengaat of mooi staat. Iedereen heeft zijn of haar eigen smaak en stijl en op basis hiervan wordt je interieur bepaald. Het is niet alleen belangrijk om meubels te kiezen die je mooi vindt, maar kies ook meubels die bij elkaar passen. Een groen bank kan super leuk zijn, maar in combinatie met een roze muur is niet de beste combinatie. Op deze manier voorkom je dat het een eruit ziet dat je allerlei meubels bij elkaar geraapt hebt.

Het kleurenpalet 

Bij het bepalen van hoe jouw droom woonkamer eruit ziet is het wel fijn om een kleurenpalet in je hoofd te hebben. Dit is erg handig bij het kiezen van het interieur. Wil jij de ruimte erg open en groter laten lijken? Kies dan voor lichte tinten. Dit betekend niet dat je geen kleur kan gebruiken, maar gebruik kleuren juist voor de kleuraccenten. Op deze manier neemt de kleur niet direct de overhand in de ruimte, maar komt de kleur wel terug zonder dat het te druk wordt. Door kleur toe te voegen krijg je geen saai interieur.

Ga voor kwaliteit 

Wanneer je een hele woning hebt in te richten, is het erg voor de hand liggend en fijn om voor goedkope meubels te kiezen. Dit is namelijk super fijn voor je portemonnee, maar goedkoop blijft duurkoop. Hoe mooi de meubels er ook uit mogen zien, vaak zijn de meubels van binnen kwalitatief slecht. Hierdoor zullen de meubels niet al te lang mee gaan en moet je na een bepaalde periode weer nieuwe meubels kopen. Doe daarom vooraf onderzoek naar de kwaliteit van de meubels die je hebt gezien.