Zelf oud hout maken

Het is nog steeds een van de grootste woontrends op dit moment; de oud hout look. Je kan alles maken van dit soort hout en je kan dit hout ook overal mee combineren. Het geeft een deconstructed look, maar het hout zelf geeft ook weer een warmere en huiselijke stijl. Aangezien deze stijl nog heel erg in trek is, zijn de prijzen van dit soort meubels of interieurstukken natuurlijk een stukje hoger dan van andere soort meubels. Zou je zelf bijvoorbeeld ook graag zo’n oude steigerhouten tafel willen, maar dan wel in een redelijk budget blijven? Wij helpen je hiermee door je verschillende tips te geven om zelf deze oud hout look te creëren. 

Schuren

Dit is de makkelijkste en meest voordehandliggende manier om hout er ouder uit te laten zien. Zorg er eerst voor dat de plank of het meubel de juiste kleur heeft en zo niet, verf het dan nog van tevoren bij. Wanneer je de juiste kleur hebt, dan hoef je alleen nog maar te gaan schuren. Je kan zelf kiezen waar je gaat schuren, maar om het een realistische look te geven, raden we je aan om het hout alleen te schuren op plekken die ook daadwerkelijk zouden verslijten. Denk aan eventuele uitstekende delen, de zijkanten of de delen die vaak geraakt worden wanneer het meubel wordt gebruikt of verplaatst. Wanneer je klaar bent, kan je er voor kiezen om het hout nog te vernissen, maar dit is niet noodzakelijk.

Beits

Dit is een andere hele makkelijke manier om je hout een gebruikte uitstraling te geven. Een beetje beits kan namelijk al wonderen doen. Dit is omdat beits het hout een wash-look geeft, dit betekent dat deze verf dus niet dekkend is, maar deels transparant. Zo lijkt het natuurlijk of het op sommige plekken beter is blijven zitten dan op andere en heb je in feite de deconstructed look bereikt. Een white- of greywash staan goed op vrijwel alle houtsoorten, maar deze techniek wordt vooral gebruikt bij steigerhout.

Staalwol en azijn

Dit is een nog redelijk nieuwe techniek, maar desondanks werkt deze ook prima. Je begint met een potje waarin je staalwol en azijn stopt. Draai het potje dicht en laat het zo’n vier dagen staan, want dan is het staalwol opgelost. Na deze vier dagen filter je de mix met behulp van een koffiefilter en giet je het zo in een andere pot. Dit goedje kan je dan vervolgens gewoon met een kwast aanbrengen op het hout. Hoe vaker je het aanbrengt, hoe ouder het hout eruit gaat zien. Deze manier geeft, in tegenstelling tot de lichte beits washes, een donkerdere look aan het hout.

Vaseline

Dit is een manier die wat meer tijd en expertise vergt. Hier breng je vaseline aan vóórdat je het hout wil gaan verven. Net zoals met het schuren, breng je de vaseline aan op plekken die normaliter bij oud hout ook zouden slijten, dus de zijkanten, hogere of uitstekende delen etcetera. Wanneer je tevreden bent, begin je met het verven van het hout. Als ook dit klaar is en gedroogd, dan ga je met een doekje over het hout en veeg je zo de delen waar de vaseline onder zit er af. En dan heb je uiteindelijk weer die mooie deconstructed look over.