Zo vind je jouw droomhuis

Het blijkt dat de meeste mensen tegenwoordig eerder al op zoek gaan naar hun droomhuis en dus niet meer de ‘huizenladder’ beklimmen. Ze kiezen er dus voor om een huis te kopen waar hun toekomst ook al in past, ze houden al rekening met huisdieren, kinderen en ooit al kleinkinderen. Aangezien je dus met zoveel dingen rekening moet houden kan het vinden van jouw droomhuis dus nog knap lastig worden. Daarom hebben we hier een aantal tips voor jou die je kunnen helpen om jouw droomhuis te vinden.

Flexibiliteit van de ruimte

Dit klinkt misschien een beetje raar, aangezien je opzoek bent naar je droomhuis en je er dus niet vanuit gaat dat je gaat verhuizen. Maar flexibiliteit is een breed begrip en is op verschillende vlakken van toepassing bij een woning. Het is namelijk belangrijk dat de ruimtes die je hebt, ook flexibel zijn. Ze moeten bijvoorbeeld groot genoeg zijn voor wanneer je kinderen krijgt, maar ook klein genoeg blijven zodat het huis niet leeg lijkt wanneer de kinderen uit huis gaan. 

Ook kan je er al rekening mee houden dat wanneer jij of jullie ouder worden, de bovenverdieping waarschijnlijk nog amper gebruikt wordt. Dit betekent dus dat de ruimtes op de begane grond ook mee moeten kunnen veranderen met deze wensen. 

En verder moet de ruimte ook zodanig flexibel zijn dat je kan verbouwen en aanbouwen. Dit kan wenselijk zijn wanneer het huis toch net iets te klein blijkt, maar ook wanneer je er toch over nadenkt om te verhuizen. Doordat je dus kan verbouwen en aanbouwen zorg je ervoor dat er ook weer waarde aan het huis wordt toegevoegd en de woning zo misschien aantrekkelijker wordt wanneer deze op de huizenmarkt terecht komt.

Locatie van de woning

Ook dit is een heel belangrijk punt en dit is geheel afhankelijk van je wensen. Denk je dus inderdaad aan kinderen, dan is het slim om een woning te zoeken die in de buurt ligt van een aantal scholen en kinderopvangen. Hierbij hoef je niet alleen naar de basisschool te kijken, maar kan je ook al rekening houden met een middelbare school en misschien zelfs nog verdere opleidingsmogelijkheden. 

Vind je het prettig om dicht bij supermarkten, winkelgebieden of centrums te wonen? Let hier ook op wanneer je een woning gaat zoeken. Afhankelijk van de afstand die je wil afleggen voor bepaalde winkels, kan je dus naar de ‘bijbehorende’ buurten gaan kijken. 

Wil je graag rust, dan is het dus slim om naar woningen in buitengebieden te kijken. Kijk dan ook meteen of er voor dat gebied planningen zijn om bijvoorbeeld de buurt uit te breiden. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat jouw rustige plekje na een aantal jaar gewoon in een drukke wijk kan liggen. Hou je meer van wat drukte, dan zoek je natuurlijk een woning in of bij een centrum. 

Duurzaamheid en efficiëntie

Zeker geen onbelangrijk aspect, dit is tegenwoordig vaak genoeg één van de belangrijkste punten als het gaat om het kopen van een woning. Mensen trekken tegenwoordig weg uit de oude huizen en zoeken woningen die makkelijker te verwarmen zijn en in die zin dus ook het laagste energieverbruik hebben. Omdat dit nu zo’n ding is, zoeken mensen dus woningen die al zo efficiënt zijn en mijden dus de woningen die geen fatsoenlijke centrale verwarming hebben en aan renovering toe zijn.

Thuisgevoel

Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste wanneer je op huizenjacht bent. Als je al huisdieren hebt, is het natuurlijk belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen in het huis. Met kinderen geldt hetzelfde, want wanneer zij zich niet thuis voelen kom je weer voor allerlei nieuwe obstakels te staan. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het voor jou als je echte eigen plekje aanvoelt. Zie je jezelf in de ochtend al wakker worden in het huis, zie je jezelf daar al koken voor heel de familie of zie je jezelf daar al lekker ontspannen na een lange werkdag? Dan weet je dat het goed zit.